ΔΕΘ 2011. Υπερήφανος πρωθυπουργός, αηδιασμένοι πολιτες.. Η αντιδιαστολή μιας χώρας πολιτών υπό πτώχευση.

    Είναι στιγμές που θέλεις να γράψεις πολλά ήτίποτα.  Που τα γεγονότα σε υπερβαίνουνκαι η συνεχής «τρομοκρατία» του αύριο, η πληθώρα των επιζήμιων ειδήσεων και ηπραγματικότητα σε κάνουν να «στέκεσαι» αν όχι ανήμπορος, τουλάχιστον  ανόρεκτος ή παγωμένος  στο εκφράσεις την απέχθεια ή την αγανάκτηση  σου.
   Μέσααπό αυτό το blog, έχω πάρει πολλές φορές τη θέση της συνυπευθυνότητας μαςως πολίτες για την ζοφερή πολιτική πραγματικότητα και την κατάσταση που έχουμεπεριέλθει ως χώρα και ως κοινωνία. Πολλές φορές δίνοντας εσκεμμένα περισσότεροειδικό βάρος από αυτό που του πρέπει σε αυτή τη θέση. Όχι σαν επιχείρηση αθώωσηςτων  εκάστοτε κυβερνόντων και τουευρύτερου πολιτικού κόσμου, αλλά ως αντίδραση στο σύνηθες κλίμα που αρεσκόμαστενα διαμορφώνουμε ως λαός  αντιμετωπίζονταςτα πράγματα και τις καταστάσεις με την ελαφρότητα του ανήμπορου και άμοιρουευθυνών. Μόνο που στην παρούσα συγκυρία, η πραγματικότητα υπερβαίνει όχι μόνο τιςδικές μας ευθύνες, αλλά στερεί και το τεκμήριο «αθωότητας» ή έστω αστοχίαςεπιλογών και χειρισμών.
      Ότανο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για το έργο μιας κυβέρνησης που όχι μόνοαπέτυχε στις στρατηγικές επιλογές της –ποιος δεν θυμάται το περίφημο πιστόλι τηςπρόσκλησης του ΔΝΤ που θα εκβίαζε τους εταίρους μας και τελικά εκπυρσοκρότησεπάνω μας-, αλλά δεν εφάρμοσε και τα μέτρα που δεσμεύθηκε στο μνημόνιο Ι. Και μετη γνωστή μεσοβέζικη μικροπολιτική του «εξαγγέλλω ,ψηφίζω αλλά δεν πράττω γιανα μη χάσω την πελατεία μου, έχασε κάθε τεκμήριο φερεγγυότητας
      Ότανο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την επιβολή μιας οικονομικής πολιτικήςπου με τον εύκολο τρόπο  της περικοπήςμισθών και καθαρού εισοδήματος, με τη συνεχή επιβολή ολοένα και απεχθέστερωνμέτρων όπως η χθεσινή καινούργια επιβολή εισφοράς μέσω της ΔΕΗ για να δείξει αριθμητικήαποτελεσματικότητα, κατάφερε να βάλει τα θεμέλια όχι μόνο για την επερχόμενη διάλυσητου  κοινωνικού ιστού της χώρας αλλά και γιατη μετατροπή της πάλε ποτέ κραταιάς μεσαίας τάξης  σε τάξη νεόπτωχων.
      Ότανο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος που προσφέρει το νέο μεγάλο όραμα για την ελληνική κοινωνία του να υπάρχει ένας εργαζόμενοςσε κάθε οικογένεια παραβιάζοντας το ίδιο το σύνταγμα που  στο Άρθρο 22 αναφέρει πως   .“Η εργασία αποτελεί δικαίωμα καιπροστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία   συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση τουεργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητααπό φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασίαίσης αξίας
      Ότανο πρωθυπουργός δηλώνει περήφανος για το ότι επί των ημερών του η Ελλάδα  βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δεύτερης μεγάληςμετανάστευσης του παραγωγικότερου δυναμικού της ενώ οι εικόνες ανθρώπων ναψάχνουν τροφή στα σκουπίδια και η πληθώρα των νεόπτωχων αστέγων αποτελούν πλέονμια συνηθισμένη εικόνα στο κέντρο της Αθήνας.
      Ότανο πρωθυπουργός δηλώνει περήφανος που η παρουσία του στη ΔΕΘ θύμισε συνάντηση τηςG8  μετατρέποντας τηΘεσσαλονίκη σε μια νεκρή αστυνομοκρατούμενη πόλη που ούτε η χούντα δεν τόλμησενα φτάσει αυτό το μέγεθος πρόληψης και καταστολής και που επί των ημερών του ηαστυνομική βία  και αυθαιρεσία έγινε συνώνυμο της απάντησης σε όποιον τολμά νααντιδράσει.
      Ότανο πρωθυπουργός δηλώνει περήφανος μια μέρα πριν την έναρξη μιας σχολικής χρονιάςχωρίς βιβλία και μιας πανεπιστημιακής χωρίς ανοιχτές σχολές της στιγμή που ανυπάρχει η μοναδική επένδυση που μακροπρόθεσμα θα μας βγάλει από την κρίση αυτήδεν είναι άλλη από την παιδεία.
     Καιτέλος, και παρότι  ο κατάλογος των έργωνγια τα οποία ο πρωθυπουργός μπορεί να αισθάνεται περήφανος είναι μακροσκελής, ότανο πρωθυπουργός αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός πως ηγείται ενός σχήματος πουκατάφερε να εξανεμίσει το όνειρο και την ελπίδα ενός λαού που φοβάται το πώς θατον βρει η επόμενη μέρα, τότε οι ευθύνες δενμπορούν να επιμεριστούν.
   Κανείςδεν μπορεί να αμφισβητήσει πως  κι εμείςέχουμε ευθύνες για την ανοχή και δημιουργία ενός πολιτικού συστήματος που ηασυνέπεια προεκλογικών εξαγγελιών με πράξεις και αποτελέσματα αποτελεί το κύριοχαρακτηριστικό της διακυβέρνησης μας από όποιον αναλαμβάνει την εξουσία. Μόνο πουη ασυνέπεια και οι τακτικές της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπέρασαν απλά τα εσκαμμένααλλά παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας. Αν για όλα αυτά ο πρωθυπουργός αισθάνεταιυπερηφάνεια για το έργο της διακυβέρνησης επί των ημερών του, ας καταλάβει πωςεκτός από τους στενούς του συνεργάτες και τον στενό κομματικό του πυρήνα, οιυπόλοιποι αισθανόμαστε τουλάχιστον αηδία και αποτελεί τη μέγιστη ύβρη. Και εν κατακλείδι επειδή το κράτος τοαποτελούμε εμείς, η χρεοκοπία της χώρας γίνεται εντελώς αδιάφορη υπόθεση όταν ησυντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της φτάσει σε σημείο να πτωχεύσει προσωπικά.Δυστυχώς είμαστε πλέον πολύ κοντά στην προσωπική μας πτώχευση και καθόλουυπερήφανοι για αυτούς που μας οδηγούν εκεί..
Advertisements

2 thoughts on “ΔΕΘ 2011. Υπερήφανος πρωθυπουργός, αηδιασμένοι πολιτες.. Η αντιδιαστολή μιας χώρας πολιτών υπό πτώχευση.

  1. Πολυ καλο το κειμενο σου φιλε Αντιλογε και ξερεις πολυ συχνα αναρρωτιεμαι οταν βλεπω καλα κειμενα γιατι δεν αφηνουν ενα σχολιο οσοι τα διαβασαν. Εδω βλεπω τουλαχιστον 18 ατομα, να εχουν διαβασει το κειμενο σου να δηλωνουν οτι τους αρεσε. Μηπως εχουμε γινει τοσο …προβατα πια που ουτε να αφησουμε σχολιο, οταν προκειται για κατι καλο, (που ισως να μας θυμιζει και τις δικες μας ενοχες!), δεν τολμαμε; Καλη σου μερα!

  2. Elva μου καλημέραΣε ευχαριστώ κατ αρχήν για το χαρακτηρισμό του κειμένου. Τώρα όσον αφορά την παρατήρηση περί σχολίων – και δεν αναφέρομαι ασφαλώς το δικό μου κείμενο- πιστεύω πως είναι στα πλαίσια μιας γενικότερης στάσης όχι ακριβώς απάθειας ή ενοχών αλλά μάλλον στο ότι νιώθουμε ανήμποροι σαν να είμαστε σε τέλμα. Η «αντίδραση» μας σε ότι ακούμε ή διαβάζουμε είναι ένα share ή ένα like στο facebook ή το twitter. Δεν συζητάμε πέρα από το τετριμμένο «είναι όλοι ίδιοι» ή «τα πράγματα είναι χάλια», δεν ανταλλάσουμε απόψεις και δεν βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία συνειδητοποίησης πως έχουμε ρόλο στο τι γίνεται και τι θα γίνει. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως γινόμαστε πρόβατα, πάντως έτσι από το μαντρί δεν πρόκειται να φύγουμε..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s